Zbyněk Škvor

Opravdu doplácíme na vysokoškoláky?

12. 03. 2012 9:38:50
Absolventi vysokých škol mají v průměru vyšší příjmy. Jejich studium platí stát z daní. "Doplácejí" ale opravdu na vysokoškoláky ostatní?

V současné době probíhá bohatá diskuse o zavedení školného na českých veřejných vysokých školách. Absolventi vysokých škol mají zpravidla vyšší platy. Měli by si své studium platit sami? Mnozí soudí, že studovat zadarmo je nemorální, neboť všechno musí někdo zaplatit ... Doplácí na jejich studium ostatní daňoví poplatníci? Pokusím se uvést několik čísel, která doposud v diskusi chybí.

Aktuální (veřejně dostupné) údaje Českého statistického úřadu (zde) uvádějí, že v roce 2010 si průměrný pracovník s vysokoškolským diplomem vydělal za měsíc 45909 korun, tj. asi o 19 tisíc korun více, než absolvent střední školy s maturitou. Odpočítáme-li pět let, po které vysokoškolák ještě studoval, zatímco středoškolák již vydělával, vyjde celoživotní "zisk" ze studia vysoké školy zhruba na 7,5 milionu korun hrubého příjmu.

To jsou jistě pěkné peníze. Vysokoškolák z nich ale také zaplatí:

  • přes 1,2 milionu daní z příjmu a
  • pokud je nejen vydělá, ale i utratí - přes 800 tisíc korun DPH. To vše za předpokladu, že daně neporostou, nebo nebude opět zavedena daňová progrese.
  • Kromě těchto dvou milonů korun ještě z jeho platu poplynou povinné odvody - pojistné ve výši přes tři a půl milionu korun.

Kterákoli z těchto tří částek bohatě zaplatí náklady, které byly (ze společných daní). do studia vloženy.

Příjmy vysokoškoláků lze samozřejmě ještě "zdanit" splátkami školného. Na druhé straně - je to ještě vůbec třeba? Daňový systém je nastaven tak, aby více daní platili občané s vyššími příjmy. V těchto daních tak vysokoškolsky vzdělaní splácejí své vzdělání, pokud jim skutečně dopomohlo k vysokému příjmu. Vysokoškolačky na mateřské dovolené či invalidní nositelé diplomů tak nemají neúnosné dluhové břemeno.

Jistě je mnoho dalších důvodů pro a proti zavedení školného. Docela určitě ale není pravda, že na vysokoškoláky zbytek společnosti doplácí.

Autor: Zbyněk Škvor | karma: 21.91 | přečteno: 1494 ×
Poslední články autora