Zbyněk Škvor

Malý harmonikář

4. 03. 2013 17:27:00
Potkávám ho v Praze už druhým rokem v tramvajích a v metru. Asi desetiletý hoch s tahací harmonikou a kelímkem na drobné. Je mi ho líto, ale nevěřím, že bych mu opravdu pomohl drobnými.

Aby bylo předem jasno, mám pouliční hudebníky rád. Zvlášť, pokud hrají hezky - což si třeba myslím o dvojici kytaristů, která už nějakou dobu téměř stabilně hraje a zpívá v podloubí u stanice metra na náměstí I. P. Pavlova. Za pár drobných mi takové zpestření všedních dnů stojí.

Ten malý harmonikář je jiný případ. Hraje mizerně. Neumím hrát na akordeon, ale myslím si, že bych se na jeho úroveň dostal snad první den. Pravda, lepší se - dříve "hrál" tak, že to hodně tahalo za uši - vlastně jen tak něco mačkal a tahal. Teď už se zlepšuje - objevuje se náznak jednoduché melodie. Hudební talent to tedy asi nebude, vídám jej s harmonikou už nejméně půl roku a moc se nelepší.

Dítěti bych odpustil, že porušuje přepravní řád. Jenže on v prostředcích MHD koncertuje i dopoledne, kdy by měl být ve škole. Vypadá to, že bude umět jen "hrát" na harmoniku ... a to navíc tak, že jako dospělému mu už za takovou "hudbu" nedá nikdo vůbec nic.

Co s tím? Máte někdo nějaký nápad?

Autor: Zbyněk Škvor | karma: 9.74 | přečteno: 535 ×
Poslední články autora